Dieta przy złamaniu kości – które produktu przyspieszą powrót do zdrowia?

Podstawową metodą leczenia złamanych kości jest oczywiście opatrunek gipsowy, który pozwala unieruchomić daną kończynę, aby mogła się ona bez przeszkód zrastać. Problem tylko w tym, że taki proces trwa naprawdę wiele tygodni, a to sprawia, że przez długi czas trzeba utrzymywać unieruchomioną kończynę. Nic więc dziwnego, że wiele osób zastanawia się nad tym, w jaki sposób mogą spowodować, że kość szybciej się zrośnie. Często osoby te odpowiedź znajdują w odpowiedniej diecie.

Czy dieta faktycznie ma znaczenie?

Zanim jednak przejdzie się do tego, jak przyspieszyć zrastanie kości przy pomocy odpowiedniej diety, warto się najpierw zastanowić nad tym, czy spożywane produkty mogą w ogóle w jakikolwiek sposób przyspieszyć proces gojenia się złamania. Jakby nie patrzeć, ma się tu w końcu do czynienia z naprawdę bardzo poważnym uszkodzeniem ciała. Czy spożywane jedzenie może odgrywać w procesie jego leczenia jakieś pozytywne znaczenie?

Jak się okazuje, codzienna dieta ma kolosalne znaczenie dla procesu gojenia się ran, w tym oczywiście zrastania się kości. Pożywienie jest bowiem najważniejszym paliwem dla całego organizmu. Wpływa nie tylko na jego ogólną kondycję, lecz również na efektywność działania poszczególnych jego systemów, w tym oczywiście szybkości zrastania się kości.

Czego unikać, a co jeść po złamaniu kości?

Jeśli chce się poprzez pożywienie przyspieszyć proces zrastania się złamanych kości, trzeba pamiętać o tym, że są pewne produkty, których powinno się jeść więcej, lecz są i takie, których lepiej unikać, ponieważ mogą negatywnie oddziaływać na ciało przy złamaniach kości.

Czego zatem nie powinno się jeść? Wysoce odradzane są produkty o wysokiej zawartości soli. Sól bardzo negatywnie wpływa na gospodarkę wapniową w ciele, a to pogarsza właściwości kości. Nie powinno się więc jeść dużej ilości pieczywa, wędlin, dojrzewających serów lub konserw.

Jakie produkty powinny stanowić podstawę codziennej diety podczas zrastania się kości? Zdecydowanie najważniejszym składnikiem spożywanych produktów powinien być wapń, który odgrywa naprawdę istotną rolę w przypadku metabolizmu układu kostnego. Doskonałym źródłem wapnia są różnego rodzaju produkty mleczne.

Inną bardzo ważną substancją jest witamina D, której niedobór bardzo negatywnie wpływa na przyswajanie wapnia. Trzeba więc pamiętać, aby zawsze mieć jej odpowiednią ilość w ciele. W tym wypadku poleca się spożywanie tłuszczu ryby, który zawiera jej naprawdę spore ilości.
Na koniec warto się jeszcze przyjrzeć takim substancjom jak białko, fosfor, magnez i potas. Odgrywają one naprawdę ważną rolę w poprawnym działaniu organizmu.